De broodrooster

     Weer zo’n broodnodig apparaat dat nogal eens kuren vertoont.

De tostihouder (het deel waar de sneetjes brood in komen) blijft niet
hangen bij naar beneden duwen.
Een mogelijke oorzaak: de elektrisch bekrachtigde magneet krijgt geen spanning meer. Soms komt het door vervuiling van schakelcontacten door broodkruimels
of broodbeleg, dus reinigen! Soms door defecte elektronica. Helaas geldt voor dit laatste: afscheid nemen van de broodrooster.

De tosti wordt niet bruin (aan een of beide kanten).
Mogelijke oorzaak: er zit een breuk in de verwarmingsspiraal. Actie: spiralen doormeten. Bij breuk is herstel soms mogelijk met een metalen klemmetje/busje.

LET OP: DIT IS NIET TE SOLDEREN WEGENS DE HOGE TEMPERATUUR VAN DE VERWARMINGSSPIRAAL!

Ideetje: een vervangende broodrooster is vaak te koop in de Kringloopwinkels. Deze broodroosters zijn daar vaak te testen en hebben soms ook garantie!

Repair Café Bussum: elke 2e zaterdag van de maand.

 

Repair Café wereldwijd fenomeen, óók in Gooise Meren

   In ruim tien jaar tijd is repareren bij het Repair Café uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Het allereerste Repair Café startte in 2009. Nu, dertien jaar later zijn er meer dan 2500 repair cafés in 40 landen. Er worden wereldwijd 540.000 reparaties per jaar uitgevoerd. Het principe is simpel. Mensen komen met hun kapotte spullen langs, lokale vrijwilligers stellen een diagnose en leggen uit wat het euvel is. Door reparatie kunnen in 70% van de gevallen de spullen weer gebruikt worden. Hierdoor is er minder afval en bespaar je op je uitgaven.

Voor een kleine reparatie aan een sieraad kun je óók bij ons terecht.

In Gooise Meren wordt al tien jaar gerepareerd. Sinds 2012 is Repair Café Bussum actief en de collega’s in Naarden sinds 2016. Beide trekken maandelijks veel bezoekers en hebben inmiddels duizenden reparaties uitgevoerd. Besparen staat enorm in de belangstelling en we gaan ervan uit dat de maandelijkse bijeenkomsten alleen maar drukker zullen worden.

Voor het Repair Café staat niet alleen duurzaamheid centraal, ook het sociale aspect en het behoud en overdracht van reparatiekennis is belangrijk.
Landelijk worden reparateurs het meest met huishoudelijke apparaten geconfronteerd, zoals stofzuigers, strijkbouten en koffiemachines. Maar ook elektrisch (tuin)gereedschap en audioapparatuur geven wij vaak een tweede leven. Het plakken van een lekke fietsband is een klusje dat je ook zelf kunt. We willen je het graag leren! Kom voor andere eenvoudige defecten aan je fiets ook gerust langs.
Voor iets heel simpels, als het aanzetten van een knoop of het rijgen van een ketting, zijn bezoekers ook welkom. In Bussum is er voor de reparatie van sieraden zelfs een gespecialiseerde vrijwilliger, Dorien, die ook het komende Repair Café voor u klaar zit.

Repair Café Bussum: elke 2e zaterdag van de maand.

Het stofzuigersnoer

Dat is het onderdeel waarbij het vaakst problemen optreden. De inwendige haspel om het snoer op te rollen werkt niet meer goed. Of erger, het snoer of de stekker is kapot. Vaak veroorzaakt doordat de haspel het snoer te snel naar binnen trekt en
met een klap tot stilstand komt. Dit soort problemen zijn prima op te lossen. Een stekker kunt je misschien zelf vervangen en het snoer iets inkorten bij de stekker misschien ook. Lastiger wordt het als de breuk binnen in zit en de stofzuiger dus open moet. Het lijkt wel of de fabrikanten dat bewust moeilijk willen maken.
Ter voorkoming van problemen met het snoer en de stekker is het zaak het snoer rustig naar binnen te laten trekken door de haspel. De beste manier is om het snoer door je hand (eventueel met stofdoek!) naar binnen te laten lopen.
Lukt de reparatie niet of is er een ander probleem met je stofzuiger:

Repair Café Bussum: elke 2e zaterdag van de maand.

Uw TV een tweede leven!

     Als je TV het niet meer doet en de garantietermijn verstreken is, ga je waarschijnlijk niet meer naar je leverancier terug om te vragen om reparatie. Want helaas blijkt dat bijna alle leveranciers dan zullen melden, dat reparatie niet meer de moeite is. Wat blijkens onze ervaringen in 90% van de gevallen niet klopt. Bijna alle TV’s, en zeker de moderne platte TV’s, zijn over het algemeen goed te repareren en kunnen dan meestal nog vele jaren mee. Helaas moeten de onderdelen daarvoor vaak uit het buitenland komen (wat overigens prima gaat), omdat in Nederland bijna alle defecte apparaten vernietigd worden, terwijl ze nog vele prima herbruikbare onderdelen bevatten. Mooie taak voor Gemeente en Rijk om hier verandering in aan te brengen!
Er is nog maar een klein aantal bedrijven in Nederland die je TV tegen een redelijke prijs willen repareren.
Voor vragen en advies over een tweede leven voor uw kapotte TV: Repair Café Bussum.

‘Deugdelijk product’

      Van veel producten mag je verwachten, dat deze langer meegaan dan de wettelijke garantie termijn van 2 jaar. Als je langer garantie hebt is het simpel. Maar ook als je geen langere garantie dan 2 jaar hebt, mag je zeker van dure producten verwachten dat ze langer meegaan. In het algemeen geldt dat voor het allergoedkoopste merk van een product geen langere garantie dan 2 jaar geldt.
En op dure uitvoeringen van een product minimaal 4 jaar, oplopend tot soms wel 8 jaar (witgoed). Gaat je apparaat dus binnen die termijn kapot, dan heb je recht op gedeeltelijke vergoeding van de reparatiekosten. Of op bijvoorbeeld vergoeding van de restwaarde indien het apparaat nog goed zou functioneren. Of een vergelijkbare korting op aanschaf van een nieuwe.
Wil je gratis advies of beoordeling van de reparatiemogelijkheden en kosten:
Repair Café Bussum: elke 2e zaterdag van de maand.

Repair Café en garantie…

      Als Repair Café krijgen we regelmatig spullen ter reparatie aangeboden waar nog garantie op zit. Als wij dan gaan repareren, vervalt de garantie. Dus wij zullen je dan toch adviseren de leverancier aan te spreken.
Indien mogelijk natuurlijk, want misschien is het apparaat wel in het buitenland gekocht of is de leverancier failliet.
Wettelijk zit op alle in de Europese Unie verkochte apparaten een garantie van minimaal 2 jaar.
De leverancier (dus niet de fabrikant!) is degene die daarvoor aangesproken kan worden. De garantie geldt alleen niet, als de leverancier kan aantonen dat je het apparaat binnen die 2 jaar onzorgvuldig hebt gebruikt.
In Nederland geldt daarnaast dat een apparaat ook ‘deugdelijk’ moet zijn, wat in veel gevallen neerkomt op een langere (gedeeltelijke) garantie dan 2 jaar.
Daarover in een volgend stukje.
Weigert de leverancier zijn verantwoordelijkheid te nemen, dan kan het helpen de garantie op een druk tijdstip in de winkel aan te kaarten!

Repair Café Bussum: elke 2e zaterdag van de maand.

EIERKOKER OF EIERWEKKER DEFECT? FIX HET!

Repair Café Bussum biedt duurzame oplossing voor wegwerpmaatschappij.

                                                    
Hoewel een volstrekt overbodig apparaat, de vraag blijft: kunnen wij ook elektrische eierkokers repareren? Handig nu de Paasdagen voor de deur staan!

                                                       
Eigenlijk komen alle huishoudelijke apparaten met een snoer in aanmerking voor reparatie, maar ook lampen, meubels, kleding, gereedschap en elektronica.
Als Repair Café moeten we de ‘witgoed’ apparaten uitsluiten van deze regel, te groot, te specialistisch en te zwaar.

Door de lange sluiting vanwege Covid-19, de afgelopen anderhalf jaar, is de het bezoekersaantal wat teruggelopen. Wij trekken nu aan de bel: op weg naar een circulaire maatschappij is het van belang dat repareren een vaste plek behoudt in de samenleving.

De reparatie bijeenkomsten in het Denksportcentrum zijn al ruim 9 jaar gezellig, sociaal en nuttig. Vooral dat laatste is in toenemende mate belangrijk. De uitdagingen waar we als samenleving op het gebied van duurzaamheid voor staan zijn groot.
In heel Nederland zijn daarom honderden Repair Café’s actief. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het tegengaan van de wegwerpmaatschappij.
Het  (te snel) weggooien van apparatuur of kleding is vaak onnodig en vraagt erg veel van de grondstofbronnen. Na een grondige reiniging en/of kleine reparatie kunnen apparaten nog jarenlang mee.

Bezoekers zijn vanaf 10 uur welkom met hun defecte huishoudelijke apparatuur, meubilair, speelgoed of gereedschap. Tot 12 uur worden nieuwe reparaties ingeschreven en kunnen de reparateurs rustig iedereen van dienst zijn totdat om 13 uur de deuren weer sluiten.

Tot ziens op de 2e zaterdag van de volgende maand.

12  februari 2022, herstart van het Repair Café Bussum


12  februari was de herstart van het Repair Café Bussum in 2022.

Na vele maanden, waarin het niet mogelijk was om een (Corona bestendig) Repair Café het organiseren, opende het Denksport Centrum weer haar deuren en konden bezoekers vanaf 10:00uur binnenlopen met een defect apparaat of een sieraad waar iets aan gerepareerd kon worden. Helaas waren er op deze dag geen vrijwilligers om textielklussen aan te pakken.
Met onze voorzorgsmaatregelen en regels is het een goed bezochte ochtend geworden.

Nieuw in ons Repair Café was de informatiehoek van Wattnu, de energiecoöperatie Gooi Noord. De vrijwilligers van Wattnu gaven uitleg over de mogelijkheden van kleine en grotere energiebesparende maatregelen. Iedere geïnteresseerde bezoeker kreeg een gratis tasje met energiebesparende tips en producten. Wattnu is nog de komende Repair Cafés op 12 maart, 9 april en 14 mei bij ons.

Afhankelijk van de Covid-19 ontwikkelingen komen er weer Repair Cafés in de volgende maanden. Noteer alvast de data uit onze agenda of raadpleeg deze site regelmatig.

                                            de Wattnu informatiestand