Wat is Repair Café?

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien?
Mooi niet!
Repareer ze in het Repair Café!

Missie en doelstelling

Stichting Repair Café Bussum wil repareren op een moderne manier terugbrengen in de lokale samenleving. Zij stelt zich ten doel om reparatiekennis te behouden en te verspreiden, en de sociale cohesie te bevorderen door buurtgenoten met heel verschillende achtergronden en drijfveren met elkaar in contact te brengen in het kader van inspirerende en laagdrempelige bijeenkomsten.

De stichting wil de gewaardeerde positie, die het Repair Café in Bussum heeft verworven, bestendigen door ongeveer tien maal per jaar een bijeenkomst te organiseren waarin het repareren van kapotte spullen centraal staat. Onze vaste locatie voor deze bijeenkomsten is het Denksport Centrum Bussum aan de Nieuwe Englaan 6. Ook op andere locaties in Bussum worden Repair Cafés georganiseerd om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te geven de bijeenkomsten te bezoeken en te leren kennen.

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren: kleding, meubels, elektrische en elektronische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook reparatiedeskundigen (allen vrijwilliger) zijn aanwezig, zoals elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers.

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen. Lees hier de huisregels die in het Repair Café worden gehanteerd.

Waarom een Repair Café?

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatie- kennis verdwijnt snel. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut.

Het Repair Café brengt daar verandering in! Mensen die anders misschien aan de kant staan, doen weer mee. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten – en het recyclen van oude – komt CO2 vrij.

In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair Café draagt bij aan een verandering van mentaliteit. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving.

Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom ook eens langs!

Van wie is het idee afkomstig?

Het Repair Café is een initiatief van Martine Postma. Zij zet zich sinds 2007 op allerlei manieren in voor duurzaamheid op lokaal niveau. Het allereerste Repair Café organiseerde Martine op 18 oktober 2009 in Amsterdam-West. Het was een groot succes.

Dat was voor Martine aanleiding om, op 2 maart 2010, Stichting Repair Café op te richten. Deze Stichting biedt, sinds 2011, professionele ondersteuning aan lokale groepen in binnen- en buitenland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen.

Geen concurrentie met professionele reparateurs

Stichting Repair Café krijgt wel eens de vraag of gratis toegankelijke repareerbijeenkomsten geen concurrentie zijn voor professionele reparateurs. Het antwoord is: in tegendeel. Met het Repair Café willen organisatoren in het hele land de mogelijkheid van repareren juist onder de aandacht brengen. Regelmatig worden bezoekers doorverwezen naar de (weinige) professionals die er (nog) zijn.

Vaak zijn de mensen die Repair Cafés bezoeken, geen klant van professionele reparateurs. Ze vertellen dat ze kapotte spullen meestal meteen weggooien, omdat ze geen professionele reparateur kunnen vinden of omdat ze reparatie bij een professional te duur vinden. In het Repair Café proberen we deze mensen te overtuigen dat er alternatieven zijn voor weggooien en dat repareren vaak een heel goede optie is.