“De Bezeten Klok”

IMG_3902Bij de inschrijftafel van het Repair Café in Huize Godelinde meldde zich een al flink op leeftijd zijnde dame met een zo te zien nog ouder tafelmodel klokje. Hoewel klokken vaak best lastig zijn te repareren vanwege de vele bijzondere onderdeeltjes, toch maar gevraagd wat er aan mankeerde. Hij bleek te langzaam te lopen en daarnaast ‘stond hij op een heel lelijke en onhandige plek in haar kamer’. Het vervelende was, dat hij alleen op die plek bleef lopen. Voorwaar een intrigerend probleem!

Aangezien de klok een slinger had, was het te langzaam lopen snel opgelost, door het stelschroefje net onder het gewicht iets naar boven te draaien. Want een kortere slinger, gaat nu eenmaal sneller heen en weer. De dame in kwestie had in die tientallen jaren nog niet ontdekt, dat daar een stelschroefje voor was, en was dus nu al heel gelukkig.

Maar nu de raadselachtige kwestie van de onhandige plek. Zeker voor de wat grotere klokken geldt, dat de asjes, lagertjes en tandwieltjes langzaam slijten, waardoor ze op een gegeven moment niet meer blijven lopen. Bij klokken met een slinger is dat vaak op te lossen, door ze een beetje scheef te zetten (of als het om hangklokken gaat, scheef op te hangen). Dat was hier, gezien de ouderdom van de klok, bijna zeker het geval. Dus het advies aan haar was simpel: zoek de mooiste plek in de kamer voor de klok en leg er aan 1 zijkant 1 velletje papier onder. Niet meteen een heel stapeltje of een bierviltje, want het komt soms heel precies. Kijk of de klok zo blijft lopen, en zo niet een tweede velletje. Ga zo door tot 10 of 20 velletjes. Help het allemaal niets, dan hetzelfde doen bij de andere zijde van de klok. Met een grote kans blijft hij opeens lopen en is het ‘raadsel van de bezeten’ klok opgelost.

Zij beloofde het te gaan proberen en zou terugkomen bij het volgende Repair Café als het niet lukte. We hebben haar daar niet meer gezien, dus wie weet!

Frans Snijders-Blok
Reparateur bij Repair Café Bussum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *