Duurzaamheid, hoe lang gaan producten mee en wie speelt daar welke rol in

     Journaalverslaggever Gerri Eickhof heeft al sinds 1989 dezelfde wasmachine.
Met deze quote begint een aansprekend artikel in VPRO’s etalage, een tijdschrift voor leden en donateurs van de VPRO.

Het vertelt over influencer to be Eickhof, maar bijvoorbeeld ook over ontwerper Christien Meindertsma. Hoe zij zich, lopend door een drukke winkelstraat, ergert aan de overweldigende hoeveelheid aangeboden spullen. Haar manier om daarmee om te gaan is vooral slim nadenken over de rol van de ontwerper in onze consumptiemaatschappij.

In het artikel wordt dieper ingegaan op het (her)gebruik van kostbare grondstoffen en organisaties die zich bezighouden met recyclen en repareren. En vooral dat laatste vraagt om verbetering. Het is al jaren bekend dat producten zodanig worden geproduceerd, dat het simpel vervangen van een onderdeel ondoenlijk is.

Waar ooit met een enkele schroevendraaier apparaten snel gedemonteerd konden worden, kan dat nu alleen door heel ervaren handen of door grof sloopwerk. De kans dat het apparaat na reparatie weer correct in elkaar kan worden gezet, is daardoor minimaal.

Het doel van de producent is duidelijk: koop een nieuw product als het oude defect is!
In hetzelfde artikel vertelt de Française en activiste Laetitia Vasseur over haar stichting HOP (Halte à l’Obsolescence Programmée). De stichting probeert bedrijven en beleidsmakers tegen deze ontwikkeling in beweging te krijgen. Ook op Europees niveau.

Maar niet alleen producenten zijn debet aan de massaconsumptie. Ook gebruikers zijn vaak al snel uitgekeken op een – vaak nog prima functionerend – product en schaffen onnodig iets nieuws aan.

En zie hier de tegenstrijdige invalshoeken en belangen van alle betrokkenen.

VPRO Tegenlicht heeft er onder de naam ‘Productschaamte’ een interessant programma van gemaakt. Bekijk het op maandag 23 oktober a.s., NPO 2, of kijk het terug.

Repair Café Bussum: elke 2e zaterdag van de maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *